Latijn

Carpe diem!

Pluk de dag! Wie kent deze bekende spreuk niet? Misschien ken je zelfs de moderne versie YOLO (You only live once)? Het toont al met een klein voorbeeldje dat Latijn misschien wel een heel stuk moderner is dan je denkt!

Misschien hoor je wel eens ‘Wat kan je nu doen met die dode taal?’ Wel zonder het te

beseffen, zal je merken dat onze maatschappij nu nog steeds wortels heeft in de Griekse en Romeinse oudheid. Van de woordenschat tot een invloed op de politiek, de rechtspraak, geneeskunde en het onderwijs. Het leeft hier op school natuurlijk ook nog deels verder in vakken zoals Frans en geschiedenis.

Latijn is veel meer dan een taalvak alleen. Hierbij worden heel veel vaardigheden en heel wat aspecten van het brein aangesproken en uitgedaagd.
Latijn is namelijk niet enkel het leren van een taal met nieuwe woordenschat en een ingenieuze grammaticale opbouw. We lezen vanaf de start ook al zo veel mogelijk authentieke teksten. Van het ontstaan van Rome met de tweeling Romulus en Remus en enkele bekende spreekwoorden als bv. Veni, Vidi, Vici tot de bloedstollende avonturen van Hannibal en Spartacus: aan de hand van teksten brengen we ook de rijke cultuur tot leven met o.a. toneeltjes.

Zonder meer is de Romeinse cultuur één van de grote troeven van dit vak. Via onderzoekscompetenties, filmfragmenten, onderwijsleergesprekken en teksten leer je hoe de stad Rome volgens de mythologie ontstond, welke goden de Romeinen aanbaden, welke wetenschappelijke principes ze al kenden, wat de Romeinen aten en veel meer.

Door volgens de Freinetprincipes een projectmatige aanpak af te wisselen met zelfstandig werk, leer je thema’s echt uitdiepen en de leerstof creatief te verwerken (met o.a. toneeltjes, grammaticaliedjes en filmpjes), zodat je jou deze heel goed eigen maakt.

De combinatie van creatieve verwerkingen en moderne technologie zoals Edpuzzle en iPads zorgt ervoor dat de optie Latijn in de Secundaire Freinetschool Poperinge een unieke mix is om al jouw talenten te ontplooien in dit veelzijdige vak!

Cogito ergo sum – Ik denk, dus ik besta!